City Art Hotel

Despre Ruse

Ruse este cel mai mare oraș-port de pe coasta bulgara a fluviului Dunăre si este al cincilea oraș ca mărime din tara. Conform recensământul din 2011 populația orașului Ruse este de 149 642 locuitori.

Ruse este cunoscut prin numeroaselor clădiri păstrate de la sfârșitul secolului al XIX și începutul secolului XX, care ii dau o atmosferă unică. Orașul atrage mulți turiști.

Majoritatea atracțiilor sunt concentrate in centrul orașului(muzee, monumente arhitecturale, teatrul, opera, hotele, restaurante si cafenele, magazine de suveniruri). Unele obiecte turistice fac parte din cele O sută de obiective turistice naţionale ale Uniunii turistice din Bulgaria.

Monumentul Libertații din Ruse a fost construit la începutul secolului al XX-lea, de către sculptorul italian Arnoldo Zocchi. Statuia reprezintă silueta a unei femei care tine spada in mana sa stânga, arătând cu mana sa dreapta direcția din care au venit eliberatorii. Unul din cei doi lei de bronz, de la baza sfâșie cu gura lanțurile slave, iar celalalt păzește Spada si Scutul Libertații. Pe soclu exista imagini în relief ale unor scene de voluntari. In partea posterioara a bazei sunt amplasate 2 tunuri.

Teatrul dramatic „Sava Ognyanov” (Clădirea de venituri) reprezintă o atracție arhitecturala din centrul orașului Ruse, construita in perioada 1898-1902 in scopul de a găzdui spectacolele teatrale din oraș.
Proiectul este arta arhitectului vienez Paul Blank. Numele provine de la idea clădirea sa aducă consiliului școlii de pe vremea aceea, venituri din chiriile pentru salonul de teatru, biblioteca si cazinoul si magazinele care au fost prevăzute. In prezent Clădirea de venituri este considerata un monument al culturii si este unul din simbolurile orașului, împreuna cu Statuia Libertății.
Centrul vechi al orașului Ruse
Sub denumirea aceasta este cunoscuta zona actualului Muzeu istoric din Ruse. Spatiile in fata lui sunt aranjate ca o vasta piața rectangulara. Mai târziu, in jurul acestei piețe a fost construita clădirea Camerei de Comerț si Industrie, in prezent aici se afla biblioteca regionala „Lyuben Karavelov”. Ea este decorata bogat cu forme baroce – forme de frunze de acant și de lauri, perle, rozete. La începutul străzii Aleksandrovska se afla banca Frații Simeonovi (prezenta banca DSK). Clăldirea este decorata bogat, in stilul baroc tipic pentru zona urbana centrala a Ruse – coloane in relief, statuii de capete feminine, balcoane baroce grele, acoperiș acoperit cu lamele din tabla si paratrăsnete integrate decorativ.