City Art Apartments

За Русе

Русе e най-големият пристанищен град по българския бряг на река Дунав и пети по големина в страната. Според преброяването през 2011 година населението на град Русе е 149 642 жители.
Русе е известен е с многото запазени сгради от края на XIX и началото на ХХ век, които му придават неповторима атмосфера. Градът привлича много туристи.

Повечето забележителности са концентрирани в центъра на града. (музеи, архитектурни паметници, театърът, операта, хотели, ресторанти и кафенета, магазини за сувенири). Някои забележителности са част от Стоте национални туристически обекта на БТС.

Паметникът на Свободата в Русе е построен в началото на XX век от италианския скулптор Арнолдо Цоки. Статуята на върха представлява фигура на жена, която държи меч в лявата си ръка, сочейки с дясната посоката, откъдето са дошли освободителите. Единият от двата бронзови лъва при основата разкъсва с уста робските вериги, а другият пази Меча и Щита на Свободата. На пиедестала има релефни изображения на опълченски сцени. В задната част на основата са поставени 2 оръдия.

Драматичен театър „Сава Огнянов“ (Доходното здание) е архитектурна забележителност в центъра на Русе, построена в периода 1898-1902 г. с цел да приюти театралните представления в града.
Проектът е дело на виенския архитект Паул Бланк. Името произлиза от идеята сградата да носи на тогавашното училищно настоятелство доходи от наемите за театралния салон, библиотеката и предвидените казино и магазини. В днешно време Доходното здание се счита за паметник на културата и един от символите на града, редом с Паметника на Свободата.
Старият градски център на Русе
Под това название е познат районът на днешния Исторически музей в Русе. Пространството пред него е оформено като просторен правоъгълен площад. По-късно около същият този площад се построява сградата на Търговско- индустриалната камара, сега тук е регионалната библиотека „Любен Каравелов”. Тя е богато украсена с барокови форми- форми на акантови и лаврови листа, перли, розети. В началото на улица Александровска се намира банката на Братя Симеонови(днес банка ДСК). Сградата е богато орнаментирана в характерният за централната градска част на Русе бароков стил – релефни колони, статуи на женски глави, тежки каменни балкони, покрив покрит с ламаринени пластини и декоративно интегрирани гръмоотводи.